Зважування зерна в полях: контроль врожаю, запобігання крадіжок і витрат!

Спекотний період в агросекторі-це активний процес збирання врожаю, що завершує багатоденний цикл вирощування зернових. Збір зрілого зерна з місця зростання, а також його доставка до місця обробки, зберігання або перепродажу містять безліч невідомих факторів, кожен з яких може вплинути на кінцевий результат. Зупинимося докладніше на деяких з них.

Розкрадання зерна при жнивах
Чи впевнені ви, що все зібране комбайном зерно потрапляє у ваші вантажівки? Питання, на яке можна відповісти ствердно, тільки якщо цілодобово і безперервно бути присутнім при зборі врожаю і особисто управляти комбайном.
Який відсоток вашого врожаю (читайте «вашого прибутку») опиниться в кузові машин зловмисників? 5%? 10%? 20%? Або набагато більше? Точно виміряти і передбачити це вельми непросто. Запобігти подібному злодійству можливо за допомогою сучасних вагових систем, що забезпечують зважування зерна в полі. Основні типи цих систем розглянуті нижче.

Перевантаження зерновозів і штрафи при його виявленні
28 червня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав вже затверджений Верховною Радою закон №1534-ІХ, який спрямований на посилення габаритно-вагового контролю (ГВК) при транспортуванні вантажів. Відповідальність на недотриманні норм ГВК лежить на вантажовідправнику, тобто, у випадку з зерном на фермері. А з урахуванням змінених штрафів (Законопроект ВР України № 3742) оптимізувати перевезення зерна за рахунок перевантаження зерновозів стає дуже економічно не вигідно.
Посудіть самі:
- перевищили вагу вантажу на 5% від допустимого? Штраф 8500 грн. Начебто небагато, але його розмір зростає в залежності від масштабу перевантаження і за перевищення на 30% він складе вже 51000 грн;
- не вказали вагу вантажу у ТТН при завантаженні зерновоза (навіть якщо воно проводиться в полі) або вказали некоректні дані? Штраф 34000 грн!
- вирішили не зупинятися для проходження ГВК і не пред'являти супровідні документи? Штраф 51000 грн!
І знову вирішити проблему можливих перевантажень і пов'язаних з ними штрафів допоможуть сучасні вагові комплекси. Найбільш оптимальними за критеріями надійності, точності, базовим і додатковим функціям, тривалості використання і вартості на наш погляд є наступні вагові системи:

Потокові ваги Imperium
Основним методом запобігання розкрадань при зборі зерна є контроль збору врожаю комбайном, що можливо здійснити за допомогою потокових ваг Imperium.
Вони являють собою мобільну конструкцію, яка легко і швидко встановлюється на шнек із діаметром від 340 до 450 мм і дозволяє визначати вагу зерна, що рухається через нього, з точністю до 1% (при стаціонарному використанні й установці на бункери точність до 0,5%).
Крім того, потокові ваги Imperium обладнані функцією «свій-чужий», що ідентифікує зерновози і надає звіт про несанкціоновані вивантаження. До інших базових можливостей цих ваг відносяться:
- бездротова передача інформації в зашифрованому вигляді для її конфіденційності;
- GSM-відстеження маршруту, зупинок комбайна для попередження чи виявлення розкрадань палива;
- інтеграція ваги в будь-яку систему обліку;
- простота демонтажу і установки, що дозволяє використовувати потокові ваги на орендованій техніці і демонтувати для зберігання в періоди між прибираннями.
Контакти, за якими можна дізнатися більш детальну інформацію про потокові ваги Imperium, вказані в кінці статті.

Бортова система для зважування бункера-перевантажувача
Перевантажувальні бункери в якості зернозбиральної техніки дозволяють підвищити продуктивність комбайнів, оптимізувати процес перевезення на відносно невеликі дистанції зібраних культур і їх перевантаження в зерновози для відправки на елеватор, а також зменшити переущільнення грунту.
А додаткове обладнання цих тракторних причепів бортовою системою вимірювання ваги в полях у рази підвищує точність обліку збору зернових і попереджає їх розкрадання! Результати зважування вмісту перевантажувального причепа, точність яких становить не більше 0,5-1%, можуть використовуватися при заповненні товаро-транспортних накладних для транспортування зерна вантажівками, що вбереже вантажовідправника від штрафів через невідповідність ГВК.
Бортова система також забезпечує контроль переміщення бункера за допомогою GSM, передачу даних власнику врожаю, можливість модифікації обладнання під будь-яку конструкцію перевантажувача і використання під час позасезонних робіт (наприклад, при зважуванні добрив).

Бортова система для зерновоза
Рішенням завдання збереження максимально однакової ваги зерна при його переміщенні від точки А в точку В може стати бортова система для вантажного транспорту, що встановлюється у пневматику зерновоза. Вага, що визначається нею з точністю до 2%, легко і швидко передається в різні системи складського обліку, а вбудований GSM модуль дозволяє запобігти відхиленням від маршруту і незаплановані зупинки транспорту з неблагонадійною метою.

Підкладні поосні ваги
Мобільна конструкція, відносно невеликі габаритні розміри, які дозволяють перевозити обладнання в багажнику легкового авто і розміщувати в місці для проведення зважування одним робочим, простота і легкість установки на будь-якому рівному дорожньому полотні, можливість працювати до 36 годин від вбудованого акумулятора, точність визначення ваги до 5% - усі ці параметри дозволяють використовувати підкладні ваги для зважування вантажного транспорту при його виїзді з поля і запобігання можливого перевантаження.
Серед особливостей цієї вагової системи-залежність точності вимірювання від ухилу і стабільності місця їх розміщення. Тому при використанні підкладних ваг варто уважно дотримуватися інструкції по їх експлуатації.

Є питання? Потрібна консультація з підбору оптимального для вас вагового обладнання? Сумніваєтеся і оцінюєте, яка з систем краще підійде? Зв'яжіться з представником «ТЕНЗОМИР» зручним для Вас способом!